Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Bij konijnen en knaagdieren komen diverse gebitsproblemen voor. Net als bij honden en katten is het belangrijk deze tijdig te herkennen, zodat op tijd met de juiste behandeling kan worden begonnen. Bij konijnen en knaagdieren zijn de gebitsproblemen vaak gerelateerd aan een scheefgroeiend gebit, al dan niet in combinatie met voeding. Het is daarom aan te raden het gebit van uw konijn of knaagdier regelmatig te (laten) controleren.
Te lange snijtanden en kiezen vormen een groot probleem voor konijnen en knaagdieren. De snijtanden van konijnen groeien ongeveer 1,5 tot 2 mm per week. Een kleine verstoring in de voeding of verkeerde stand van de tanden (waardoor ze verkeerd afslijten) kunnen dan ook grote gevolgen.
                                     
Voorkomen
Gebitsproblemen kunnen bij konijnen grotendeels voorkomen worden door uw konijn dagelijks vers, ruw voer aan te bieden, het liefst in de vorm van hooi. Helaas speelt ook erfelijkheid een belangrijke rol. Indien de tanden al vanaf de geboorte scheefgroeien, zal uw konijn of knaagdier regelmatig naar de ‘tandarts’ moeten. Ook een tekort aan vitamine D kan een rol spelen bij het scheefgroeien van het gebit. Konijnen en knaagdieren die regelmatig buiten leven, hebben hier dikwijls minder last van. Zij komen regelmatig in contact met zonlicht dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van vitamine D.

Behandeling
De behandeling van gebitsproblemen bestaat in eerste instantie uit het knippen of vijlen van de scheefgroeiende tanden. Daarnaast is het essentieel dat u uw konijn of knaagdier dagelijks van vers hooi en kwalitatief hoogwaardige voeding voorziet, omdat dit bijdraagt aan een goede slijtage van het gebit. Uw konijn of knaagdier mag zo af en toe ook groene groenten eten, mits ze niet teveel vocht bevatten. Teveel vocht kan namelijk leiden tot diarree.

Gebitsproblemen zijn te herkennen aan:

• Veel drinken.
• Speekselen (kwijlen).
• Slechte eetlust.
• Slechte vacht.
• Vermagering.
• Plakkerige ontlasting (blijft ook vaak onder de staart plakken).
• Ooguitvloeiing (gevolg van traanbuisontstekingen).


                              

Contactgegevens

Dierenartspraktijk van Dedem/Gerda Veenink
Baron van Dedemlaan 7 a
7701 HT Dedemsvaart
Tel: 0523 - 614044


Route en meer info

Openingstijden

Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
08:15 tot 19:00
08:15 tot 18:00
08:15 tot 18:00
08:15 tot 18:00
08:15 tot 19:00


Wij werken uitsluitend op afspraak meer info

 

Voor spoedgevallen zijn wij 24/7 te bereiken op ons praktijk nummer.

Inlogformulier