Katten

Sterilisatie poes

 

Poezen kunnen krols worden vanaf een leeftijd van 5 a 6 maanden. Vanaf dat moment zijn ze vruchtbaar en kunnen dus gedekt worden cq jongen krijgen. Vaak is de krolsheid zeer duidelijk (afwijkend gedrag, overdreven aanhankelijk, veel miauwen, op grond gaan liggen etc.) en kan heel vervelend zijn hetgeen erg wisselend is per poes. Sommige poezen vertonen heel weinig krolsheid symptomen en zijn dus makkelijk te “missen”.
Als u geen jonge poesjes wilt is het verstandig de poes te laten steriliseren.

Het alternatief is om elke week de poezepil te geven. Echter deze heeft medisch gezien enorme nadelen. De kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren is vele malen groter door de toediening van de poezepil.
Helaas zijn de melkkliertumoren bij de kat vaak kwaadaardig en zaaien in een vroeg stadium uit . Het is dus van belang de kans op melkkliertumoren zo klein mogelijk te houden. Bij sterilisatie op jonge leeftijd (rond de 6 maanden) is de kans op melkkliertumoren nihil.

Wij adviseren u om uw poes te laten steriliseren op een leeftijd rond de 6 maanden. De poes is dan oud genoeg om geen onnodige narcoserisico’s te lopen en de kans dat de poes al krols is geweest/gedekt is nog zeer klein.
Hele jonge kittens worden tegenwoordig ook al gesteriliseerd op een leeftijd vanaf 8 weken oud.
Wij vinden het narcose risico op zo’n jonge leeftijd toch vrij groot en niet opwegen tegen de mogelijk voordelen. (geen onverwachte nestjes door te laat steriliseren)

Contactgegevens

Dierenartspraktijk van Dedem/Gerda Veenink
Baron van Dedemlaan 7 a
7701 HT Dedemsvaart
Tel: 0523 - 614044


Route en meer info

Openingstijden

Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
08:15 tot 19:00
08:15 tot 18:00
08:15 tot 18:00
08:15 tot 18:00
08:15 tot 19:00


Wij werken uitsluitend op afspraak meer info

 

Voor spoedgevallen zijn wij 24/7 te bereiken op ons praktijk nummer.

Inlogformulier